De la “NU POT” la “POT”

Ieri am decis sa iau cina cu o prietena pe  care am tot ocolit o in ultima vreme, intrucat  mereu cand  ne vedeam, simteam ca ma readuce in lumea lui “nu pot “, adica acel spatiu in care orice evolutie, schimbare, imbunatatire a vietii …pare imposibila. Nu stiu daca amica mea este chiar depresiva, insa tin minte ca ultima oara mi a explicat ca in Romania – socant nr, da. ..sunt cca 3 milioane de persoane in aceasta suferinta.

E ok, este o realitate cutremuratoare depresia. Si totusi…cunosc persoane..si chiar asta ii spuneam, care au ales sa vindece depresia si din interior, nu doar din exterior. Respectiv, lucrand cu emotiile ,cu cauzele, cu partea sufleteasca si mintea, in paralel cu corpul – adica exercitii, efort fizic, disciplina, anumite tratamente.

Ei bine, si aici incepea universul lui NU POT! Nu pot face sport cand sunt trista, nu pot renunta la dulciuri cand alta bucurie nu mai am, nu pot iesi din casa pt ca nu am bani de cheltuit prin oras, etc. I-am demonstrat si eu- nu stiu cat de stiintific, parerea mea, cum ca acest diagnostic al depresiei, este azi supraevaluat, si ca aproape orice persoana – de la un adolescent, la o femeie adulta divortata sau la un barbat dependent sa zicem de alcool- atunci cand se confrunta cu o realitate simpla a vietii, adica  lucrurile nu se mai intampla cum vor ei, apare si  depresia.

Hai sa realizam ca normalitatea vietii, implica confruntarea cu durerea , cu  suferinta , cu disconfortul. Desigur, suntem o generatie rasfatata :avem pastile si stimulente pentru orice,  industria farmaceutica ne pune la dispozitie si ne expune la tot felul de reclame, care ne fac sa credem mult mai repede decat e cazul, ca avem nevoie de pastile si de diagnostic, cand de fapt noi putem pur si simplu sa ne concentram pe rezolvarea cauzelor sau a situatiilor existente. Sa facem trecerea de la NU POT la POT. Si daca nu poti singur, cauta un altfel de ajutor. Poate fi o carte, un film, o disciplina mai severa in viata ta, un mentor bun, un supliment nutritiv, sau pur si simplu o pauza de introspectie.

Pe scurt, cand NU POTI ceva in viata ta reala , curenta, inseamna ca esti deconectat de la ea. Stai intr-un mediu prea tehnologizat, sau prea toxic, needucat, sau orientat doar spre placere. Perspectiva lui POT, arata reorientarea catre sine, pretuirea oamenilor reali, a plimbarilor sau activitatilor in natura, renuntarea la vicii, dependente si introducerea unui regim echilibrat de hrana/somn. Obsesia pentru bani, sau pentru placeri, excesul atentiei pe cariera sau relatie, aduc deseori nefericire, iar nefericirea..depresie. 

Cum s-a incheiat cina cu prietena? Foarte simplu. Am reusit sa imi mentin starea. Facandu-mi partea, atmosfera a fost placuta si nu am permis nici macar un procent sa cad in capcana vreunei negativitati sau devieri de la scopul intalnirii noastre : bucuria de a savura un peste bun intr-o taverna  greceasca, bucurie in care am fost atat de prezenta incat as putea descrie albastrul intens din décor, muzica saltareata si intensitatea aromelor mediteraneene.