Vorbele spun ceva, corpul altceva..

 

Cum cresc furia si nevoile de a controla oamenii si evenimentele? Comunicand prost . Superficial. Spunand ceva, si traind profund altceva. Este suficient sa vrei sa vezi, si vezi..Simti.

Pentru că dacă oamenii vorbesc, vorbesc si vorbesc  fără a-şi da seama de ceea ce spun şi de ce spun. Asta din cauză că nu-şi controlează nici gândurile nici sentimentele .Cuvintele par inofensive,  par ca nu produc consecinţe, dar este chiar pe dos.. Ele declanşează forţe, excită „entităţi” si energii provocănd  efecte ireversibile.

Facand o trecere in revista a cauzelor ce produc efecte devastatoare in relatii,  am observat ce aduce” umbra “in comunicare :

  • Minciuna . Adica a nu transmite sau a ascunde informatii adevarate despre sine pentru ca nu ai incredere in celalalt,sau  ti-e frica de reactia celuilalt. Cand minti  sau ascunzi, crezi ca ai doar tu dreptate si imaginezi un plus de putere in relatie.De fapt, teama ca adevarul va afecta relatia, scoate la lumina faptul ca minti sau esti gata sa minti oricand!  Comunicarea onesta, sincera este singura esenta a unei relatii de cuplu profunde. Cred ca  a spune adevarul inseamna a il ajuta in primul rand pe celalalt sa stie unde se afla si incotro se indreapta. Cand directia este falsa, este falsa, partenerul se va rataci…,Doar cand cei doi isi spun adevarul reciproc pot ajunge unde si-au dorit.
  • Mesajele ascunse in povestiri facute cu public (m-au inebunit “intepaturile” si trimiterile, povestirile,exemplele trimise cu diverse ocazii in public sau pe facebook!!!)– adevaratul mesaj al comunicarii nu este explicit formulat in discutii in doi, fata in fata,  si atunci se asteapta ca acesta sa fie decodificat dintr-un alt continut exprimat. De aici apar frecvent tensiuni, reprosuri, razbunari, confuzii, sau conflicte. Doar fata in fata , demonstrezi curaj si sinceritate in comunicare.
  • Mesajele ironice , barfa, sunt de fapt modalitati indirecte de exprimare a agresivitatii, dar in acelasi timp si de neasumare totala a adevarului. Umorul negru,exagerarile sau ironia, folosite in comunicari cu sau despre partenerul tau, jignesc si provoaca umilinta, demonstrand un joc al superioritatii, in care nu exista castigatori. A te crede superior celuilalt, prin talente sau aparitie, cunoastere sau putere,este ceva care se simte in atitudine,chair si cand nu te lauzi…Atitudinea si postura celor care se simt superiori apartine celor care cauta vinovati.
  •  Comunicarea contradictorie, contine mesaje , ce fac evidente diferentele de semnificatie dintre mesajul verbal transmis si cel nonverbal .Una spui pe gura, alta spui prin atitudine si corp… In proximitatea partenerului cu care esti intr-o relatie intima, afli foarte multe adevaruri  si mesaje, care deseori sunt in contradictie cu vorbele spuse..Limbajul corpului,directia privirii, emotiile traite in preajma altor persoane, trimit atatea mesaje contradictorii partenerului de cuplu…De aici nevoia femeii de permanente confirmari ale iubirii ,si a barbatului …de a se eschiva.Sau invers, dupa caz.
  • Incapacitatea de concentrare si intelegere a mesajului transmis : apare in starile de anxietate, cand fiecare se gandeste la altceva/altcineva, cand s-au adunat stres sau furie, cei doi comunicand ca un turc si un chinez , separati de un geam termopan..Nu se aud si nu se inteleg, si tipa din ce in ce mai tare…Si cu vorbele si cu corpul…Se intampla, cand deja nu mai este scop comun, si fiecare vasleste in alt sens.

Din ce in ce mai putin este.. sa fii „important” inafara…Inauntru , nu poti fi decat cum esti.

Si alaturi de tine, va fi mereu cineva care sa iti arate..cum esti 🙂