Este un dans pe care doar tu il poti face..

Stiinţa, în evoluţia ei, ne asigura azi, mijloacele necesare inlocuirii activitatilor fizice cu cele tehnologizate, computerizate, etc. Oamenii se antreneaza in diferite sali, cu fel de fel de aparate, incarcati de echipamente ca niste roboti…Nu este neaparat gresit.Dimpotriva. Unele „forme” ale corpului se definesc rapid in astfel de conditii.
Insa miscarea naturala, echilibrul spre care tindem in cautarea unei vieti sanatoase, pe toate planurile, nu este ceva fix, sau tehnologizat, ci mai degraba un proces individual, intuitiv, dinamic. Asemanator un pic unei pendulari intre a fi activ sau receptiv , orientat catre interior sau exterior, greu sau usor.
Dansul de exemplu, ne invita sa lucram cu toate aceste aspecte, sa acceptam natura miscarii, si sa ”jonglam” cu ele dezvoltand un nou tip de constienta.
Felul in care gandim, simtim si actionam, felul in care ne raportam la lume si la noi insine se reflecta in miscarea noastra. Lucrurile functioneaza insa si in sens opus: modul in care ne miscam , are un impact asupra tuturor componentelor fiintei noastre.
Nu cunosc persoane care sa fi urmat vreun tratament medicamentos, psihologic, sau vreo terapie care sa ii fi salvat.Se estompeaza efectele, insa doar eradicarea cauzei schimba polaritate evenimentelor.
Cei care au depasit cumpene si boli, le-au depasit pentru ca au demonstrat (entitatii care oranduieste prezenta/lipsa noastra AICI ) ca vor mai mult sa traiasca decat sa moara, si sunt dispusi sa se lase in voia Domnului. Dansul este o forma de ..A TE LASA! Dansuri individuale de orice tip, tribale , extatice, contemporan, tango,contact improvistation, 5 rythmes, bellydance, etc…sunt forme de a te lasa altcuiva decat mintii, de a lasa controlul, de aceepta adevarul despre sine, si unitatea, totalitatea, lipsa oricarei separari de mediu.
Eu insami, cand am dat de greu, m-am folosit cel mai mult de miscare pentru a depasi cumpenele..Si aici se deschide un univers intreg de..CE este miscarea! Pe scurt, asupra mea, dansul si miscarea sunt..CATHARSIS. O TRANSA. Cuvintul a fost utilizat initial de Aristotel pentru a desemna efectul de purificare a pasiunilor pe care-l producea tragedia asupra spectatorilor. Insa in psihanaliza acesta inseamna ” Eliberarea” sub forma de emoție, a unei reprezentari refulate in inconștient și careia i se datoreaza anumite tulburari psihice.
De cand dansez, miscarea este EU FARA VORBE, este uitarea ego-ului si observarea EU IN CORP, nelimitata, intuitiva, poetica, vulnerabila, independenta, lipsita de ambitii si scop. Imi tine de cald. Imi tine fricile in friu. Imi permite sa ma folosesc de tot ce este apropae: podea, lumina, aer, oameni( sau lipsa oamenilor).
Oricat de mare si complex este un limbaj…nicio limba nu este atat de nelimitata ca dansul. Miscarea si dansul, imi pun corpul in slujba sufletului, si nu mai sunt sclava mintii…
Am auzit foarte des..”EU NU STIU SA DANSEZ”. Asa ceva nu exista!
Toti am dansat candva. Cand eram copii…Incepand din burta mamei :).Este un dans pe care doar TU il poti face..DANSUL TAU!